Geschiedenis

Mei 1932 In de ontmoeting met een pianiste, mevr Visser-Groot, en een violist, dhr.Lasschuit, ziet een orkest het levenslicht.
Zij vormen een ééndags-orkestje, samengesteld voor een jeugdrally tijdens het pinksterweekend op het terrein van het voormalig “Huis te Bennebroek”.
In het najaar ontstaat hieruit het huisensemble “Haarlemsch Kamerorkest” bestaande uit 10 leden met als doel: het spelen van verstrooiingsmuziek voor zieken en bejaarden.
Mei 1935 Het eerste officiële optreden vindt plaats in de tuinzaal van het concertgebouw in Haarlem o.l.v.Willem Lasschuit.image13  image14
1945 Na de oorlog gaat het uitgedunde Haarlemsch Kamerorkest samen met “het Huisorkest” van het clubhuis naast d’Appelaar onder de naam “Musica”.
1955 Musica gaat samen met Melophilia en wordt Melophilia. Steeds onder de bezielende leiding van de dirigent Willem Lasschuit.
1970 Het orkest vormt z’n eerste bestuur.
1972 40 jarig jubileum van orkest en dirigent.
Willem Lasschuit neemt, na 40 jaar zijn orkest geleid te hebben, afscheid.
Henri Ter Voort, hoboïst van het orkest, neemt de dirigeerstok over.
De ludieke naam Melophilia wordt omgedoopt tot Haarlems Amateur Symfonie Orkest.
1978-1981 Tijdens deze jaren vinden een aantal wisselingen plaats.
Henri Ter Voort trekt zich terug. Josef Stanek volgt hem op en Cees Beekman, cellist van het orkest, is bereid de dirigeertaak voor een periode op zich te nemen. Na een sollicitatie-procedure komt Henri ter Voort terug om het orkest nog een paar jaar te dienen. In 1982 verlaat hij voorgoed het muziekgezelschap.
1982 Het lukt de nieuwe dirigent Dhr. C.J.P.Vervaart in driekwart jaar het jubileum programma in te studeren.
Ter gelegenheid van dit 50 jarig jubileum componeert Anton de Beer HASO SYMFONIETTA. Een stuk waarin ieder instrument tot z’n recht komt. Het laatste deel, Fanfare alla Marcia, een feestelijke mars voor alle blazers en pauken, is bedoeld als hulde aan het orkest. De strijkers mengen zich ook bij de blazers en het feest is compleet.09-11-1982-jubileumconcert-2
1987 Na het vertrek van Dhr. Vervaart volgen Frank Bont, Matthijs Broers en Gregory Hubert hem op. Het orkest telt ongeveer 35 leden, bij concerten aangevuld met gastmusici tot symfonische sterkte. Het uitgangspunt bij de start in 1932 om verstrooiings muziek te brengen is in de loop der jaren veranderd. Het gezelschap speelt composities vanaf de 18de eeuw tot heden en geeft meestal 3 maal per jaar een uitvoering.
2000 Annelies Smit gaat als vaste dirigent met het orkest studeren. Door haar kundigheid en inspirerende manier van dirigeren weet ze het orkest te verfrissen. Onder haar leiding komt het orkest tot verdere ontwikkeling.
2002 Haarlems Amateur Symfonie Orkest viert haar 70ste verjaardag.
Een concertante uitvoering van Mozart’s DIE ZAUBERFLÖTE.
Een prachtig schouwspel voor jong en oud.
2007 75-jarig Jubileum!! Een symfonie-orkest van record omvang trok plm. 900 bezoekers in de nieuw verbouwde Philharmonie. Drie jeugdorkesten speelden samen met het HASO bekende melodieën uit films en musicals. Daarnaast was er een optreden van zangeres Josee Koning, zij zong een aantal liedjes van Boudewijn de Groot. We speelden zelf het speciaal voor de gelegenheid geschreven HipHop.
2008 Op 2 juni 2008 won het HASO de Publieksprijs “De Olifant” van het Haarlems Dagblad en de IJmuider Courant. Onze nominatie was te danken aan het Jubileumconcert en de onuitputtelijke energie van dirigente Annelies Smit die drie jeugorkesten samen liet musiceren met het HASO. Zie voorpagina van genoemde krant.
2012 Het 80-jarig jubileum werd gevierd in de grote zaal van de Philharmonie met “Van Mozart tot Musical”. Hier traden deelnemers van Op de Stip op en was de presentatie in handen van Dieuwertje Blok.
2017 Ter gelegenheid van het 85-jarig jubileum werd weer Mozart’s “Die Zauberflote” ten gehore gebracht, wederom in de grote zaal van de Philharmonie. Het HASO werd hierin bijgestaan door solisten van het conservatorium, Het Weiland Ensemble, Flowerdale Boys Choir en leden van het mannenkoor Zang en Vriendschap. De uitvoering werd op de achtergrond geïllustreerd door kunst van Sipke Huismans en Kars Persoon.